Objektum-orientált programozás az érettségin?

Az informatika emelt szintű érettségin van egy elég nehéznek mondható programozási feladat, amivel meg kell birkózniuk a vizsgázóknak. Sokan választanak a megoldáshoz objektum-orientált nyelvet, hiszen könnyen kezelhetőek és logikus felépítésűek. A Java nyelv is egy objektum-orientált nyelv, aminek a segítségével nemcsak az emelt szintű informatika érettségit lehet teljesíteni, hanem akár komoly állásokat is meg lehet pályázni.

Objektum-orientált programozás az érettségin?

Milyen követelményeknek kell megfelelni az érettségin?

Ismerni kell az objektum-orientált programozás (OOP) fogalmát, jellemzőit (egységbezárás, öröklés, sokalakúság). Tudni kell az osztály fogalmát, definícióját és a legfontosabb tagtípusokat: mezők, konstansok, jellemzők, konstruktorok, metódusok, események. Tisztában kell lenni az osztályok hierarchiájával, a statikus és a dinamikus osztályokkal, valamint tudni kell alkalmazni az osztály definícióját és a legfontosabb tagtípusokat (mezők, konstansok, jellemzők, konstruktorok, metódusok, események) a feladatok megoldásánál. Tudni kell a legfontosabb láthatósági szinteket (private, public), és a beépített, valamint a saját készítésű osztályokból példányokat létrehozni, azokat felhasználni feladatok megoldása során. Ismerni kell az állományok típusait, kezelésük módjait, a különböző típusú fájlok kezelésére alkalmas fontosabb osztályokat vagy alprogramokat. Ismerni kell a szöveges állományokon végezhető műveleteket (létrehozás, megnyitás, olvasás, írás, hozzáfűzés, lezárás, átnevezés, törlés).

Nem kevés témakör és nem kevés tudás kell egy programozási feladat elkészítéséhez. Ezek mindegyikét ismerteti a pastecode.eu által készített ingyenes Java tanfolyam. A tanfolyam végigmegy a legfontosabb témakörökön, és gyakorlatias módon mutatja be őket a tanulni vágyó diákoknak.


Kulcsszavak: Programozás, Ingyenes Java tanfolyam
Dátum: 2019-05-02
Programozás könyv
Hirdetés