Melyik jobb, vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?

Erre egyértelmű válasz nincs, hiszen nem vagyunk egyformák. Nem mindenki születik vállalkozónak, és nem mindenki képes alkalmazkodni másokhoz és engedelmeskedni olyan főnököknek, akik nem is értenek az adott szakterülethez. Cikkünkben inkább megvizsgáljuk mindkét lehetőség előnyeit és hátrányait.

Melyik jobb, vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?

Vállalkozás: szabadon és felelősségteljesen

Vállalkozónak születni kell. Teljesen más gondolkozást igényel, mint egy alkalmazotti jogviszony. Maga felel a bejövő munkákért, a könyvelésért, a jogi dokumentumokért és a magának vagy az alkalmazottaknak adott fizetésért is. Persze lehet alkalmazni külsős könyvelőt vagy jogi szakembert, de ha mindenre rá akar látni, akkor neki is érteni kell hozzá. Egy vállalkozó nem mondhatja, hogy vége a munkaidőnek, neki nincs olyan, hogy munkaidő. Persze lehet próbálkozni egy saját rendszeren, de lényegében minden nap dolgoznia kell, ha szeretne következő hónapban is talpon maradni. A könyvelőtől és a barátoktól kapott üzleti tanácsok biztosan sokat segítenek, de mindenkinek saját magának kell felépíteni a birodalmát és a szabályrendszerét.

Alkalmazott: kihasznált és agyonhajszolt

Igaz, hogy magas a munkaerő iránti kereslet, de sok olyan történetet hallani, hogy a bért sem adják csak úgy olyan könnyen. Sok a túlóra és gyakran több ember munkáját kell elvégeznie egy embernek. Igaz, hogy a felelősség a legtöbb esetben 16.00 órakor véget ér, de vannak olyan szakmák, ahol ez nem teljesen van így. Lehet, hogy itt a bér fix, és nem kell a munkák után szaladnia az alkalmazottaknak, de vannak olyan dolgok, amikkel nap mint nap szembe kell nézniük. Ilyenek lehetnek a munkahelyi áskálódások, az anyagi problémák, a kiszolgáltatottság és a függőség.

Melyik a jobb?

Összességében azt lehet mondani, egyik sem jobb, mint a másik. Mindegyiknek megvan a maga szépsége és sötét oldala is. Mindkét típusú emberre nagy szükség van, szóval egyiket sem lehet irigyelni.


Kulcsszavak: Szakmunka, Üzleti tanácsok
Dátum: 2019-05-15
Programozás könyv
Hirdetés