Hogyan változott meg a linképítés?

A befelé mutató linkek mindig is a keresőoptimalizálás fontos részét képezték, hiszen a Google algoritmusai nem csak a tartalmat vették alapul, amikor kialakították a keresési rangsort az egyes kulcsszavakra, hanem a weboldalra mutató hivatkozásokat is.

Hogyan változott meg a linképítés?

Ma már nem csak a linkek mennyisége számít

A linképítés óriási változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A keresőoptimalizálás hajnalán szinte teljesen mindegy volt, hogy a weblapra mutató linkek milyen honlapokról származnak, ugyanis csak egy volt a lényeg: hogy legyenek. Mivel a kereső motor csak azt figyelte, hogy az interneten hány hivatkozást talál az adott weboldalra, ezért a rossz minőségű, népszerűtlen, esetleg teljesen üres oldalakról származó linkek ugyanannyit értek, mint mondjuk egy közkedvelt magazin vagy híroldal online felületén megjelenő hivatkozások. Azok persze így nem mutatták hitelesen a weboldalak értékét, ami miatt csak idő kérdése volt, hogy a Google mikor vezet be egy olyan algoritmust, ami képes vizsgálni, szűrni a hivatkozásokat. A fejlesztés a Pingvin algoritmus nevet kapta, aminek a bevezetése óta már nem csak a linkek mennyisége, hanem azok minősége is számít.

A nem megfelelő linképítést már büntetik

A linképítéssel kapcsolatban a Google olyan szabályokat hozott, melyek betartása minden weboldal tulajdonos számára kötelező. Bizonyos módszerek tiltását nem érdemes félvállról venni, ha ugyanis így teszünk, akkor jelentős pénzbüntetésekre számíthatunk. Mindig arra kell törekedni, hogy a befelé mutató linkek létrehozása természetes módon történjen. A linkek megvásárlása, eladása, a túl sok kölcsönös linkcsere, valamint az automatizált programok használata, melyek a weboldalra hivatkozó linkeket gyártanak mind-mind szabályszegésnek minősül. A linképítésben rejlő lehetőségek kockázatmentes kiaknázása érdekében érdemes olyan szakemberre bízni a feladatot, aki pontosan tudja, hogy mely technikákat lehet alkalmazni.


Kulcsszavak: Webáruház optimalizálás, Linképítés
Dátum: 2019-09-30
Programozás könyv
Hirdetés