Hogyan alakult ki a C programozás?

A termelési és gyártási folyamatokban egyre szélesebb körben terjedt el az automatizálás és programozás, mely gyorsabb és pontosabb munkavégzést eredményezett. Az első számítógépek egy-egy konkrét feladat elvégzésére jöttek létre. Igazi mérföldkő volt a mintás anyagot előállítani képes programozott szövőszék és a kártyavezérlésű selyemszövő gép.

Hogyan alakult ki a C programozás?

Első próbálkozások

Az 1800-as években Charles Boole elkészített egy olyan szimbolikus logikai rendszert, mely bevezette a relációk fogalmát, melyet mind a mai napig használunk. Az Egyesült Államok lakosságának növekedése magával vonzotta, hogy gyorsabb adatfeldolgozásra van szükség. Becslések szerint az 1890-es népszámlálási adatok feldolgozása nem fejeződött volna be az 1900-as népszámlálás előtt, ha nem sikerül felgyorsítani a folyamatot.

A programozás történetének egyik nagy alakja a német Konrad Zuse volt. Az általa tervezett számítógép már reléket használt, és a kettes számrendszer segítségével számolt. Zuse volt az első, aki olyan programnyelvet írt, hogy sakkozni tudott a számítógépével.

Az első számítógépet, melyen programot lehetett végrehajtani, EDVAC-nak nevezték, és 1952-ben készült el, Neumann János tervei alapján. Ez a számítógép számjegyekre (nullára és egyre) bontotta a feladatot, és ezen hajtotta végre az előírt műveletet. A számítógép minden lépés után a saját belső tárából kiolvasott adat vagy utasítás szerint lépett tovább emberi beavatkozás nélkül.

A C programozási nyelv kialakulása

Kezdetben az adott programok csak azon a gépen futottak le, melyen írták őket, ám ahogy a technika fejlődött, úgy lett egyre nagyobb az igény a számítógépekre. Ezen igényekhez igazodva a programozási nyelv könnyítése, gyorsítása érdekében a programozási nyelvek és eszközök is fejlődtek. A programozás kezdetben nem volt más, mint a gépnek adott utasítások leírása, amely a gép nyelvén történt. Ekkoriban ezeknek a kódoknak a megírása még igen sok időbe telt, nem beszélve, ha a módosításukról volt szó.

Az 1960-as években a számítógépek elterjedtek a nagyvállalatoknál, ahol már nagyobb volt az igény a számítások elvégzésénél. Egyre összetettebb feladatokat szerettek volna megoldani, amihez a hosszú és nehéz munkával megírt programok nagyon gyorsan elavultak, és máris lehetett hozzákezdeni a következő írásához. Új, gyorsabb és egyszerűbb programfejlesztési módszerekre volt szükség.

Ez időben jelentek meg az első magas szintű programozási nyelvek, mely legfőbb különbsége, hogy nem a számítógép, hanem az emberi gondolkodás logikáját vették alapul. Ekkoriban virágzott a legjobban C programozás, hiszen ez a nyelv volt a legnépszerűbb az akkori programozók körében.


Kulcsszavak: Programozás, C programozás
Dátum: 2019-02-15
Programozás könyv
Hirdetés