Év végére megérkezik a C++20

A C++ programozási nyelv 1979-ben született, “atyja” Bjarne Stroustrup annak idején egy Unix-rendszerhez dolgozta ki. Azóta eltelt négy évtized, és a programnyelv ma a legnépszerűbbek között van világszerte. A nyelv fejlesztése természetesen folyamatos, 2020 végére várható a legújabb, a C++20 verzió kiadása.

Év végére megérkezik a C++20

Hosszadalmas a szabványosítási folyamat

A jelenlegi fő verzió, a C++17, mint a nevéből is sejthető, 2017-ben került piacra. Egy új verziónak a fejlesztés lezárulta után át kell mennie a hosszadalmas ISO jóváhagyási eljárásokon, csak utána lesz a szoftverfejlesztők számára élesben alkalmazható. Mivel a C++ programozás nemzetek és iparágak sokaságának életét befolyásolja, szükséges a hároméves időszak egy-egy új verzió kidolgozásához, szabványosításához, bevezetéséhez. A most használt változat előtt a C++2014 volt az utolsó.

Új funkciók, áttekinthetőbb programozás

Az új nyelvverzióval kapcsolatosan előre jelezték, hogy sok feladat megoldása könnyebb lesz vele, a fordítási idők rövidebbek, a hibakeresési ciklusok gyorsabbak lesznek. Több újfajta elem lesz a kódoláshoz, modulok, concept-ek, contract-ok, új library-k, többek között a dátumkezeléshez, hatékonyabban értelmezhetők lesznek a hibaüzenetek, áttekinthetőbb, egyszerűbb lesz a programozás.

A C++ elsajátítása nem a legkönnyebb feladat, feltétlenül szükséges hozzá előzetesen a C nyelv alapos gyakorlati ismerete. Azonban aki elegendő időt és energiát tud abba fektetni, hogy professzionális szintű C++ programozói tudást szerezzen, azt igen magas áron tudja a munkaerőpiacon értékesíteni, nagyon keressetek az ilyen tudással rendelkező szakemberek, és válogathatnak az érdekes, szakmai kihívást jelentő feladatok között.


Kulcsszavak: Programozás, C++ programozás
Dátum: 2020-04-01
Programozás könyv
Hirdetés