Amikor azonnal kardiológushoz kell fordulni

A szív, szívizom gyulladása, a koszorúér probléma, az érelmeszesedés mind komoly betegségek, amiknek a kezelésében, gyógyításában csak a szakavatott kardiológusok tudnak segíteni. A tünetek gyakran éveken keresztül észrevétlenek maradnak, ha viszont nyilvánvalóvá válnak, akkor az egyértelműen azt jelzi, hogy orvoshoz kell fordulni egy alapos kivizsgálásra.

Amikor azonnal kardiológushoz kell fordulni

Erős szívdobogás, szívritmuszavar

Az egyik legárulkodóbb tünet a nyugalmi állapotban kialakuló erős szívdobogás, ami indokolttá teszi az érrendszer vizsgálat elvégzését. Amikor nincs ésszerű magyarázat a megnövekedett pulzusszámra (például sportolás), akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, a kiváltó ok ugyanis lehet szív- és érrendszer eredetű. Az szintén jelző értékű tünet, ha valaki kimaradó szívdobbanásokat tapasztal, esetleg furcsa ütés-szabálytalanságra figyel fel. A szívet, illetve érrendszert érintő betegségek gyakran szívritmuszavart okoznak.

Zsibbadás a karban

A zsibbadás egy igen gyakori panasz, hátterében több ok is meghúzódhat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy keringési és vérellátási problémák, vérrög, illetve agyér szűkölet is előidézheti a tünetet. Mindenesetre, ha valaki hosszabb ideig tapasztalja a jelenséget, esetleg időközönként rendszeresen visszatérő problémává válik, akkor feltétlenül fel kell keresni egy szakembert, és el kell végeztetni egy alapos érrendszer vizsgálatot.

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom szintén egy olyan tünet, ami orvosi ellenőrzést igényel. Amennyiben a probléma terhelés alkalmával alakul ki, akkor szívkoszorúér betegséget jelezhet. Ha viszont a fájó, szorító érzés nyugalmi állapotban tör rá az érintettre, akkor még akár a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet. A szúró jellegű fájdalom pedig valamilyen szívizom problémára utalhat.


Kulcsszavak: Szakmunka, Érrendszer vizsgálat
Dátum: 2020-03-02
Programozás könyv
Hirdetés