A humor és ami mögötte van

A kimutatások szerint a jó humorú embereket a nők vonzóbbnak találják, pedig sok esetben a humor csak egy nagyon jó álca. Tény, hogy segíthet beilleszkedni és a párkapcsolatban is előnyös lehet, de ha valaki túlzásba viszi, kitaszítottság is lehet belőle. A humoros emberek hamar egy társaság középpontjába kerülhetnek, éppen ezért kreatívabbnak is tartják őket.

A humor és ami mögötte van

Mi van a humor mögött?

Sokan abszolút nem érzik magukat viccesnek, hiszen a humor eléggé szubjektív dolog. Nem vagyunk egyformák, ami valakinek vicces, az van, akinek nem. Sok esetben elég komoly belső problémával küszködnek azok az emberek, akik mindenből viccet csinálnak. A viccek egyfajta védelmi vonalként jelennek meg, az ilyen emberekkel nehéz szót érteni. Megijeszti őket az érzelemkifejezés, ezért mindenre viccekkel vagy humoros kifejezésekkel reagálnak. A körülötte lévő emberek egy ideig nevetnek ezen, de egy idő után már unalmassá, sőt zavaróvá is válik, és könnyen kitaszíthatja a baráti köre az ilyen megnyilvánulásai miatt.

A híres mondás szerint minden viccben van valami igazság. Ez valóban így lehet, hiszen sokan nem merik kimondani a valódi gondolataikat, ezért úgy tesznek, mint akik viccelődnek, közben pedig kimondják a legmélyebb gondolataikat. De talán pont a viccelődés miatt a másik fél nem biztos, hogy komolyan veszi, sőt ha egy pillanatra mégis veszi a kódolt üzenetet, a másik fél ráerősít arra, hogy ő csak viccelt, ne vegye már komolyan. Az állandóan humorizáló ember tulajdonképpen folyamatosan azt kérdezi: ugye elfogadtok?

A humor kétélű fegyver, hiszen a rasszista, szőke nős vagy kisebbségi viccek csak megerősítik a sztereotípiákat, amik hatással vannak a társadalom mindennapjaira. Óvatosan kell bánni vele, és nem minden ember egyformán díjazza. Vannak olyanok is, akik magukra veszik, és sértésként élik meg.


Kulcsszavak: Szakmai blog, Viccek
Dátum: 2019-03-01
Programozás könyv
Hirdetés